DTAM: Нов Европейски проект в подкрепа на дигиталната трансформация в напреднали производствени системи

DTAM New European project in support of digital transformation in advanced manufacturing systems

Дигиталната трансформация в напреднали производствени системи: Интегрирана програма за обучение на техници от ЕС за внедряване и управление на дигитални инструменти в интелигентното производство или накратко DTAM, е три годишен проект за секторни алианси на уменията насочен към професионалното образование и обучение (ПОО) на програма Еразъм+ на ЕС.

Проект DTAM идва в отговор на все нарастващата нужда от преквалификация и повишаване на квалификацията на техници и студенти в ЕС с цел подобряването на тяхната заетост в интензивен, бързо развиващ се пазар на труда като напредналите производствени системи (Аdvanced manufacturing). Проектът ще адресира още няколко други нужди, които наскоро станаха още по-явни около COVID-19 пандемията и последствията от нея. Сред тях са (1) несъответствия в техническите и дигиталните умения при търсенето и предлагането на работна ръка, (2) изисквания за секторни индустриални работници, (3) липса на признати програми за ПОО по темата и практическо обучение чрез достъп до развити лаборатории тип Интернет на нещата (IoT) и учене чрез работна практика и не на последно място (4) необходимостта от актуализирано обучение за ниско или недостатъчно квалифицирани възрастни работници, застрашени от замяна поради технологичния напредък.

Ето защо проект DTAM ще създаде нова учебна програма посветена на качественото обучение на техници от средно и високо ниво в сферата на ключови технологии свързани с дигиталната трансформация в напреднали производствени системи. Учебната програма ще помогне за увеличаване на работната сила от техници, способни да разбират, инсталират, конфигурират, наблюдават, анализират, прехвърлят данни и поддържат цифрови системи в напреднали производствени среди. По този начин ще бъде направена стъпка към преодоляване на критична разлика в уменията свързани с Индустрия 4.0 в ЕС, като междувременно се обърне внимание на регионалните нужди на всяка една от държавите участници.

Проектът ще осъществи тези цели посредством следните няколко ключови дейности:

  • DTAM учебна методология и програма на обучение. В тази дейност партньорите ще имат за цел да създадат рамка за необходимите умения в сферата на дигиталната трансформация, методология и програма за обучение включително и ръководство за обучители.
  • Изготвяне на DTAM Учебни материали. В тази ключова за проекта дейности ще бъдат разработени учебните материали заедно със специална онлайн платформа за обучение и инструмент за самооценка на дигитални и трансверсални умения. Възможни теми на обучението са: дигитални умения, индустриална сигурност, трансверсални компетенции, облачни технологии, изкуствен интелект, машинно обучение и големи данни.
  • Създаване на DTAM IoT хъб. Идеята зад тази дейност е базирана на нуждата да има център за устойчиво сътрудничество за различните заинтересовани страни, включително студенти и учители, предприемачи и професионалисти, разработващи продукти и услуги за IoT, купувачи от частни организации или публична администрация както и крайни потребители. Посредством създаването на DTAM IoT хъба за сътрудничество, ще бъде осигурен достъп до учебното съдържание и материали за всички национални и международни заинтересовани лица.
  • Пилотно тестване. Преди официалното представяне на DTAM курса за обучение, ще бъде направено пилотно тестване, с което да се валидират методологията за обучение, учебната рамка и учебното съдържание


Координатор на проекта е испанския център за обучение POLITEKNIKA IKASTEGIA TXORIERRI S.COOP в партньорство с още 10 организации от 5 Европейски държави от които е част и Русенска търговско-индустриална камара.

Каним ви да се включите в DTAM проекта абонирайки се за официалния му бюлетин, чрез който ще бъдете в течение на всичките му дейности. Можете да направите това чрез следния линк.

За повече информация относно проекта на български език, може да посетите официалната страница на камарата тук.

Може също така и да следите всички развития на проекта на официалния уебсайт на проекта www.dtamproject.eu, както и във Facebook или Twitter

При допълнителен интерес към проекта или въпроси свързани с него, може да се свържете с Айри Мемишев (amemishev@rcci.bg) или Ирена Иванова (ivanova@rcci.bg).

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност