20231017 103347
|

Иновации и устойчивост: Директно от Норвегия в рамките на проекта „Посланици на зелената промяна“

Русенската търговско-индустриална камара (РТИК), която е основен двигател за иновационно и устойчиво развитие в региона, организира текуща бизнес визита в Норвегия. В рамките на проекта „Посланици на зелената промяна“, визитата има за цел да насърчи зелените иновации и устойчивите практики сред местните предприятия. Партньор по проекта е Prios Kompetanse от Норвегия, а финансирането е осигурено от Норвежкия финансов механизъм.

Събитието е ключов компонент от широката инициатива на РТИК за промяна в подхода към устойчив бизнес. То предоставя на участниците уникален поглед върху норвежкия модел за устойчиво развитие, като предлага реални примери, които могат да бъдат адаптирани и приложени в български контекст.

Делегацията, водена от изпълнителния директор на РТИК г-н Милен Добрев и експерта по проекти и програми Ирена Иванова, включва различни български компании, обединени от стремежа си към иновации и развитие:

  1. Белсистемс ООД – лидер в производството на изделия от синтетичен брезент. С повече от 15 години опит, компанията съчетава висококачествено оборудване с професионален екип, за да достави качествени продукти.
  2. Проптес ЕООД – компания, която се фокусира върху мониторинга и подобряването на качеството на въздуха в сградите. Техните решения допринасят за подобрено здраве, безопасност и благосъстояние на хората, като същевременно оптимизират енергийната ефективност.
  3. Нова Линия ЕООД – доказан производител на висококачествени дамски и детски облекла. Разположена в Русе, компанията е посветена на устойчивостта и високия стандарт на производство, както е доказано от нейните сертификати.
  4. Хай Груп ООД – представител на зелената енергия в България. С иновативните си решения компанията работи за по-чисто и по-устойчиво бъдеще.
  5. Кю Онлайн ООД – специалист в областта на IoT решенията. Техният ангажимент към иновациите им помага да предлагат персонализирани решения за интелигентни градове, селско стопанство и индустриални приложения.
  6. Анадар Принт ЕООД – експерт в производството на архивни кутии и други продукти за съхранение на документи. От 1993 година насам, те са се утвърдили като предпочитан партньор за качествени архивни решения.

По време на нашето пътуване имаме привилегията да посетим редица иновативни и устойчиви компании и организации, които играят ключова роля в развитието на кръговата икономика и управлението на отпадъците в страната.

  • Innherred Renovasjon: Първата ни спирка беше при Innherred Renovasjon – междуобластна компания, специализирана в реновацията, която обработва отпадъци в девет области. Тя е известна с внедряването на модерни технологии за ефективно управление на отпадъците.
  • Ecopro: След това посетихме Ecopro – обект за обработка на кал и хранителни отпадъци от 52 общини. Тук получихме информация за иновациите в производството на биогаз, който може да се използва като пълноценна алтернатива на дизелово гориво.
  • CIVAC: Този ресурсен клъстер представлява уникална инициатива, обединяваща различни предприятия с общата мисия да разработват нови стойностни вериги в кръговата икономика. Предлага идеална възможност за българските предприемачи да сътрудничат и да разширят своята дейност в сектора на устойчивите иновации.
  • Ocean GeoLoop и Skogn Retura IR: Тези предприятия са водещи в използването на новаторски технологии за улавяне и съхранение на CO2, като същевременно предлагат комплексни решения за отпадъци в контекста на кръговата икономика.
  • Brukom: Преди завръщането ни, ние ще посетим и Brukom – уникален магазин за рециклирани продукти, предлагащ всичко, от мебели до домашни аксесоари, с изключение на дрехи. Това е мястото, което демонстрира истинското значение на устойчивото потребление и рециклиране.

Визитата предлага възможност за пряк контакт с норвежки предприятия, които са лидери в устойчивите иновации. Това не само разширява хоризонтите, но и подкрепя местните МСП в интегрирането на зелени практики и устойчиви решения в собствената си дейност.

Проектът е амбициозен и насочен към трансформацията на местната бизнес среда. Освен предоставянето на знания и компетенции за устойчив бизнес, проектът също така насърчава търговския обмен и партньорствата между МСП от България и Норвегия. Целите на проекта са конкретни и измерими, като включват укрепване на капацитета на РТИК, интеграция на зелени умения в МСП и устойчивост на постигнатите резултати.

Посещението за обмен на опит е важна стъпка към постигането на тези цели и преобразуването на начина, по който местните предприятия виждат и прилагат устойчивите практики.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност