Личности от историята на Русе: Панайот Попов

Личности от историята на Русе Панайот Попов

Панайот А. Попов е роден на 30 ноември 1848 г. г. в Русе, където прекарва детството си.  Завършва трети клас в лицея „Митрондио”.

Останал в историята като виден стопански деец на гр. Русе, а името му най-често се среща сред учредителите на първите кредитни и търговски институции в града. Той изиграва важна роля в изграждането и развитието на кредитната система в България. Интересен е фактът, че като център на частното банкерство в България по онова време не се оформя София, а Русе.

В края на 1881 г. в Русе се основава и от началото на 1882 г. функционира Акционерно спестително дружество „Гирдап” с основен капитал от 1,5 млн. златни лева. Фактически това е една от първите действащи частни банки в страната и неин пръв председател на Управителния съвет е Панайот А. Попов.

Той става пръв председател на Спестително дружество „Начало“, основано в 1882 г.  Учредяването през пролетта на 1890 г. в Русе на Първа българска търговска камара дава мощен тласък на развитието на банково-кредитното дело в страната. П. А. Попов става първият неин председател.

Той е един от инициаторите за образуване на Първо българско застрахователно дружество „България“ в края на 1890 г. От 1891-1910 г. е председател на управителния съвет на дружеството. През това време се въвежда издаването на различни видове полици и се отстоява седалището на „България“ да остане в Русе.

П. А. Попов е между съоснователите и членовете на управителните съвети на Българска търговска банка през 1895 г. и Русенската търговско-индустриална камара, на която е и председател.

През 1897 г. Панайот Пенков заедно с П. А. Попов образуват, на базата на фирма „Пенков-Павлов и сие“, анонимно дружество „Пенков-Попов“ – фабрично кожарско предприятие за производство на кожени изделия. П. А. Попов е между акционерите на дружеството за керамични изделия „Труд“ АД.

Човек с изключително богата култура, той говори няколко чужди езика, от които най-добре турски, гръцки и идиш, участва и подкрепя множество инициативи в дунавския град. Член на възрожденското читалище „Зора“  и един от инициаторите на възстановяването му през 1883 г. Кмет е на Русе от есента на 1893 до лятото на 1894 г. П. А. Попов завещава 40 акции, всяка от по 20 златни белгийски франка от кожарската си фабрика  на сиропиталището „Елеонора“,  на дружеството Добрина- Йосиф I, на Девическата гимназия и на трапезарията  „Бедни студенти“.

Умира на 7 октомври 1910 г. в Русе.

–––––

Източник: „Уроците на предците 1890-1947“, Юбилеен сборник за 115 години от създаването на Първата българска търговска камара, автори Тодор Нейков и Иван Черкезов, Русе 2005 г.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност