РТИК стартира нов проект насочен към опазването и защита на обекти NATURA 2000

РТИК стартира нов проект насочен към опазването и защита на обекти NATURA 2000

Само преди три месеца стана ясно, че ще имаме възможност да започнем работа по нов амбициозен проект: Цифрови Образователни Геоинформатични Методологии за Мониторинг на Ландшафта (GEOLAND). Не се лъжете по дългото име, всъщност проекта цели опазването на обекти от NATURA 2000 като заложи на иновативни геоинформационни системи и мониторингът на ландшафта. В основата на проекта стои идеята за Гражданската наука (Citizen science), и това не е изненада, тъй като целта е и масова информационна кампания, която да събуди обществото по належащите проблеми по наблюдаването на измененията в заобикалящата ни природа. 

С тази мисъл наум, партньорите по проекта от общо 5 европейски държави успяха да организират и първата официална среща по проекта въпреки наложените от COVID-19 пандемията международни ограничения. Тя се състоя в родината на координатора на проекта  – гр. Ретимно, о-в Крит, Гърция.

RCCI starts a new project aimed at the conservation and protection of objects NATURA 2000 1

По време на срещата бяха обсъдени и първите предстоящи дейности по проекта, а именно създаването на Образователен наръчник за мониторинг на Европейски пейзажи. Той е насочен към студенти и преподаватели от висшето образование, които имат специфичен интерес да работят в областта на опазването на околната среда и ландшафта. Иновативният аспект на този първи за проекта продукт е свързан с обучението на значителен брой студенти от висше образование за използване както на граждански научни, така и на геоинформатични методологии при внедряването на Eвропейската конвенция за ландшафта (ЕКЛ). Това ще бъде постигнато чрез иновативно комбиниране на образователни методи, най-съвременни технологии, цифрови инструменти и отворени ресурси.
 

Каним ви да следите нашите канали за повече информация за напредъка на проекта, както и да последвате официалната Facebook страница на проекта тук, за да сте крак с всяка новост. 

Повече информация относно проекта може да откриете на нашият уебсайт тук, както в официалния уебсайт на проекта тук.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност