Представители на посолството на Пакистан се запознаха с възможностите за икономическо сътрудничество в Русе и региона
|

Представители на посолството на Пакистан се запознаха с възможностите за икономическо сътрудничество в Русе и региона

Днес, 22 май, Русенска търговско-индустриална камара посрещна делегация от посолството на Ислямска република Пакистан. Гости в Русе бяха временно управляващият посолството г-н Маруан Аийаш, г-н Акрам Хан – административен координатор, г-жа Мадлена Иванова – секретар, и проф. д-р Благовест Белев – дългогодишен сътрудник към посолството.

По време на срещата изпълнителният директор на РТИК Милен Добрев запозна дипломатите с основните икономически характеристики на града и региона, най-важните индустриални и търговски отрасли, логистичните възможности и перспективите за търговия и съвместен бизнес. Той обърна внимание и на 130-годишната история на Камарата, и ролята, която тя е изиграла в развитието на Русе след Освобождението.

Гостите изразиха особен интерес към възможностите, които предлага Русе от гледна точка на стратегическата си локация като търговски кръстопът между Близкия изток и Европа. Въпреки че голяма част от търговският обмен между Пакистан и България в момента е съсредоточен в текстилната индустрия, интерес имаше и към модната индустрия и множеството модни компании, които работят в Русе. Не на последно място бяха обсъдени и добрите практики в интернет технологиите и компютърната индустрия, като дипломатите споделиха, че двете държави всъщност са доста близки в това отношение, и е възможно доста по-тясно сътрудничество в тази област. Това е от особен интерес в настоящата глобална ситуация, когато контактите лице в лице са ограничени, а работата онлайн може да продължи без проблеми.

В момента се подготвя и Меморандум за сътрудничество между Русенска търговско-индустриална камара и Търговско-индустриалната камара на град Равалпинди – важен икономически център в близост до столицата Исламабад, и четвърти по големина град в Пакистан. Очаква се Меморандумът да бъде подписан през следващия месец.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност