Наградихме победителите в конкурса за есе на РТИК

Наградихме победителите в конкурса за есе на РТИК

На кратка церемония днес в конферентната зала на РТИК бяха връчени наградите на победителите в конкурса за есе по повод 130 годишнината от създаването на Камарата. Арзу Мехмед, Моника Великова и Яна Пенева получиха своите награди от изпълнителния директор на РТИК Милен Добрев, в присъствието на представители на журито от Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“, както и преподаватели на младите таланти.

Всички те отправиха пожелание към младите дами никога да не спират да мечтаят и да се стремят към едно по-добро бъдеще, било то 20, 50 или дори 100 години напред. Победителите получават още награди от Община Русе и Регионална библиотека, от където са осигурили и едногодишен абонамент за всички участници в конкурса.

Конкурсът за есе беше една от най-ярките инициативи по повод 130-та годишнина на Камарата, целяща да ангажира по-младите русенци, като провокира тяхното творческо и визионерско мислене.

Конкурсът за есе по зададено начало беше насочен към всички ученици и младежи до 21 г., които се чувстват ангажирани с настоящето и бъдещето на град Русе и имат идеи за неговото развитие. Точно затова избрахме темата да е провокативна и да е свързана с това как нашият град ще се развие занапред и каква ще е тяхната роля в това бъдеще: “Годината е 2040. Русенска-търговско индустриална камара се подготвя за честването на своя 150-ти юбилей. Но Русе не е същият – за две десетилетия много неща са се променили…”

Между победителите беше разпределен награден фонд в размер на 1000 лв., осигурен от Русенска търговско-индустриална камара, както и множество предметни награди, осигурени от нашите партньори в това начинание – Община Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Регионално управление на образованието – Русе.

Предстои най-добрите творби да бъдат включени в специална капсула на времето, която ще бъде запечатана и съхранявана в Регионална библиотека “Любен Каравелов” – сградата, построена през 1911 г. за седалище на първата в България Търговско-индустриална камара. Капсулата ще бъде отворена 20 години по-късно и новото поколение ще има възможността да прочете как са си представяли Русе техните родители 2 десетилетия по-рано. А вече порасналите младежи от своя страна ще могат да си дадат равносметка за изминалото време.

Бяха отправени специални благодарности и към всички учебни заведения и ученици, които проявиха интерес към темата и се включиха в предизвикателството. 

С провеждането на тази инициатива се целеше тя да помогне на младите хора от нашия град да осъзнаят значимостта на Русенска Търговско-Индустриална Камара не само за развитието на икономическата среда, но и ключовата й роля в местното образование както през вековете, така и в наши дни.

Уверени сме, че ще имаме много бъдещи поводи за успешно сътрудничество, с които заедно да допринесем за утвърждаване на имиджа не само на учебните заведения и РТИК, но и на таланта на русенските младежи като цяло.

We awarded the winners in the RCCI 1 essay competition

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност