|

Европейска нощ на учените 2020 – програма и локации

Европейска нощ на учените 2020 - програма и локации

Програмата ще се излъчи във facebook https://www.facebook.com/rcci.bg

и YouTube канала на РТИК (https://www.youtube.com/channel/UCyTwXVVQUGqa38Y6rTnFZ0g)

27.11.2020 г.

18:00 – 18:15 ч.

Официално откриване

18:15 – 18:30 ч.

Наука в града FRESHER: Защо мечката спи зимен, а не летен сън? Хибернация при животните

Тази презентация на Венцеслав Петков от Регионалния исторически музей – Русе ще ни даде отговори на следните въпроси: каква е причината за изпадане в състояние на хибернация; гарантира ли това успешното преживяване на неблагоприятните зимни месеци; кои животни в България изпадат в хибернация и има ли такива, които изпадат в летен сън.

18:30 – 19:15 ч.

Наука в града FRESHER: Изкуствен интелект, роботика и безпилотни летателни апарати

С гл. ас. д-р Дияна Кинанева от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще говорим за изкуствен интелект, невронни мрежи и компютърно зрение в комбинация с безпилотни летателни апарати. Ще научим  повече за приложенията на дроновете в различни сфери на живота и как те могат да ни помогнат в борбата с природни бедствия като пожарите.  

19:15 – 19:30 ч.

Наука в града FRESHER: Погребаното злато

Ще говорим за златни находки в гробовете през късната Каменно-медна епоха (4500-4100 в. пр. Хр.) в североизточната част на Балканския полуостров. Защо тези находки са толкова редки и къде са изработвани ще разкаже д-р Димитър Чернаков от Регионалния исторически музей – Русе.

19:30 – 20:15 ч.

Наука в града FRESHER: Как се прави холограма?

Интригуваща презентация на  доц. д-р Георги Христов от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“, която ще демонстрира как холограмни дисплеи, приложения с добавена и виртуална реалност (AR&VR), Ultra HD 4K заснемане и лазерни 3D скенери се ползват за опазване на културно-историческото наследство.

28.11.2020 г.

10:30 – 11:00 ч.

Магия FRESHER: Зелената лаборатория

Чрез забавни експерименти ще научим любопитни факти за растенията, ще видим как можем да „оцветим“ цвете и да си направим непромокаема хартиена чаша с екипа на образователна инициатива „Щурата лаборатория“.

18:00 – 18:15 ч.

Наука в града FRESHER: Монетите говорят

Деян Драгоев от Регионалния исторически музей – Русе ще ни въведе в света на древните монети, изсечени в Никополис ад Иструм (римският град на победата), които разказват истории за императори и божества, животни, древни статуи и архитектурни паметници.

18:15 – 19:00 ч.

Наука в града FRESHER: Сканирай ми монета

Популяризиране на културно-историческото наследство чрез приложения за добавена и виртуална реалност ще представи доц. д-р Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Ще научим за различните видове 3D скенери и как работят, ще видим примери за приложението им и ще разберем можем ли да сканираме монети.

19:00 – 19:15 ч.

Наука в града FRESHER: Как „четем“ музеите на Възраждането?

Формиране на българската нация през погледа на възрожденските музеи представя

д-р Искрен Великов от Регионалния исторически музей – Русе.

19:15 – 19:30 ч.

Наука в града FRESHER: Русезнание

Виктория Друмева от Регионалния исторически музей – Русе разказва за образователната програма на музея „Русезнание“. Програмата включва модули за ученици от всички възрасти, занятия, свързани с културно-историческото наследство на русенския регион и музейни експозиции и експонати, които допълват и разширяват учебната програма.  

19:30 – 19:45 ч.

Наука в града FRESHER: Ленин и рибарите

Прожекция на филма „“Ленин и рибарите. В търсене на местно наследство““ – изследователски проект, който търси формите на местно наследство посредством образи. Представени са знаковите местни рибари, които ловят в р. Дунав и р. Янтра, както и паметника на Ленин. Сценарий: проф. д-р Николай Ненов, проeкт „Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие“.

29.11.2020 г.

10:30 – 11:00 ч.

Хартията – от засаждането на дърво до изложбената зала

Не пропускайте това представяне на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, за да научите какво е необходимо, за да расте едно дърво здраво и силно, интересни факти за дърветата и хартията, как да си направим хартия в домашни условия, какво е екслибрис и къде се намира най-богата публична колекция от оригинални екслибриси в България.

11:00 – 11:30 ч.

В кухнята на баба

Ще разберем какво място заема екологичното възпитание в образователната програма на гимназията по туризъм в гр. Русе; как науката за готвенето насърчава екологичното отглеждане на растенията и билките и тайната на старите, автентични български рецепти за десерт и баница от био продукти, отгледани в градината на баба: бяла царевица, булгур, сирене, кисело мляко, спанак и яйца.

11:30 – 11:45 ч.

Магия FRESHER: Гръм и мълнии 

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ви канят на научен каламбур от гърмежи и пукотевици, химични опити и демонстрации. О, гръм и мълнии! 

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност