|

Запознайте се с програмата на Европейска нощ на учените Русе 2022 | SEARCH

Европейска нощ на учените е отново в Русе и благодарение на нашите партньори и гост лектори успяхме да сглобим една невероятна и вълнуващата програма. Надяваме се всеки да открие нещо за себе си и да се наслади на това невероятно изживяване, което отваря вратите на света на науката за малки и големи. Заповядайте на 30.09.2022 на нашите 4 локации и ще се насладите на презентации, демонстрации, лекции и срещи с учени от цялата страна.

Competitions in the European night scientists 2022 - SEARCH

Формулата тази година е SEARCH-Science+Environment+Art=Resilience, а всичко по проекта и програмата може да се намери в дигиталното пространство зад #ERN22SEARCH

Събитията за Русе са безплатни, а програмата е:

14:30 – 15:00 „Стъклото – истории и колекции” на РИМ – Русе 
„Стъклото – истории и колекции” е експозиция, намираща се в Музея на градския бит, познат на русенци още като Къщата на Калиопа. Експозицията представя ролята на стъклото  в развитието на обществото, същността му на белег за модерността и лукса, както и мястото и значението му в обществените взаимоотношения. Експозицията ще представи – Искра Тодорова – уредник в отдел „Етнография”. 

Локация 1 – Конферентната зала на РТИК гр. Русе бул. „Цар Фердинанд“ 3А, ет. 2

„Умна индустрия“  е среща с учени, предприемачи и инженери, които ще ни разкажат за своите иновативни решения, включващи наука и технологии и как те решават значими проблеми на съвремието ни. Лекциите са подходящи за младежи и възрастни, като публиката може да заповяда на място или да следи излъчването на лекциите в онлайн каналите на РТИК.

15:00 – 15:30 „Има място за „старите кучета“: достъпна кръгова електромобилност вместо енергоемък скрап“

Що е то кръгова електромобилност и как може да облекчи трафика и замърсяването на въздуха? Достъпна ли е тя за българина и в малките населени места? Що е то автомобилна конверсия? По тези въпроси ще говори магистър инженер Ивайло Цонев съосновател и управител на Ренерко ООД.

15:30 – 16:00 „Интернет на нещата (IoT): как технологиите ни служат, за да пестим ресурси“

Ще се срещнем с Елена Боевска – специалист по софтуер и бизнес развитие и Ясен Колев – инженер по автоматизация, електроника и кибернетика от Предистик ООД. Ще научим как технологиите на бъдещето ни служат,  за да пестим ресурси и да намалим влиянието си върху околната среда. Ще разберем какво е IoT и как може да се приложи в индустрията, селското стопанство, транспорта и дори ежедневието, а също и   какво е нужно, за да станеш IoT инженер? 

16:00 – 16:30 „Изкуствен интелект – профилактика и скрининг от следващо поколение“

Дали мобилният ни телефон може да се превърне в джобен диагностичен инструмент? Как изкуствения интелект може да спомогне за ранната диагностика на заболявания като периферна съдова болест, рак на гърдата и ревматоиден артрит? На тези въпроси ще ни отговори Георги Къдрев – преподавател към катедра Софтуерни Технологии на СУ „Климент Охридски“, предприемач и съосновател на компаниите Imagga Technologies и Kelvin Health, чиито технологии са с международно признание и множество награди. 

16:30 – 17:00 „Роботи на работа!“ 

Как работят индустриалните роботи? Какви са техните преимущества? Кои са стъпките при създаването на един индустриален робот? По тези и други въпроси ще разговаряме със Светослав Василев, който е управител и съдружник в СИВИКО ООД.

Локация 2 “Дворецът на децата” гр. Русе, ул. „Олимпи Панов“ 12

Каним всички деца на възраст 4-12 години и техните семейства да се включат в нашите научно-творчески работилници. 

17:30 – 19:00 – „Цветно стъкло“

 Заедно с Елиз Артунян – преподавател и хоби артист, ще  създаваме художествени произведения върху стъклени предмети докато учим любопитни факти за стъклописа.  

17:30 – 19:00 – „Стъклена симфония“ 

Станете част от нашата научно – творческа работилница,  по време на която ще създаваме музика чрез стъклени повърхности, ще правим експерименти със звуци от стъкло и съвременни технологии. Работилницата ще води Петя Стефанова – музикален педагог, преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

17:30 – 20:30 – „ЗD космическо ателие“ 

Заедно с педагога Катя Стефанова ще научим интересни факти на Земята, Луната и Марс, като се телепортираме в космоса посредством 3D визуализация.

17:30 – 20:30 – „Под микроскоп“ 

Заедно с Ина Ганева – Монтесори преподавател и педагог ще наблюдаваме под микроскоп различни готови проби от растителни видове, насекоми, текстил и зеленчуци в нашата образователна микроскопска лаборатория. 

Локация 3: Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3

17:00 – 17:30 – Откриване на Европейска нощ на учените Русе 2022

19:00 – 22:00 „Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене“ 

Химичните опити и експерименти на Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св.Климент Охридски“ ще ви убедят, че химиците са повече от магьосници. Очакват ви атрактивни опити и демонстрации, подходящи за малки и големи. 

Локация 4: Регионална Библиотека „Любен Каравелов“

17:30 – 18:30 – „Водородът – зеленото гориво на бъдещето“

Дали водородът е решението на енергийната криза? Може ли да имаме изцяло зелено гориво? Екип от РУ „Ангел Кънчев“ и техни студенти ще ни разкажат повече за водорода. Ще видите как с помощта на горивна клетка водородът се преобразува в електричество и се отделя само водна пара. Ще видите отблизо прототип на градски автомобил, задвижван с водород.

18.00 – 19.00 – Творческа работилница „зелена наука“

Заедно с Вероника Димитрова – старши учител по „Човекът и природата“ и „Химия и опазване на околната среда“ в ОУ „Иван Вазов“ ще се занимаваме с така наречената „зелена“ наука. Ще разберем какво представляват слънчевите панели и какво задвижваме с тях. Ще си направим натурална батерия и биоразградима пластмаса  и ще играем научната игра „Електричество“. Работилничката е подходяща за деца  на възраст от 6 до 11 години.

18.00 – 21.00 – Робо фабрика

Каним всички деца на възраст от 5 до 14 години на среща с роботите Марти и Финч. С тяхна помощ ще направим първи стъпки в света на роботиката и инженерството. Наш гид ще е Павел Горанов –  час от екипа на РБЛК и обручител по роботика в сдружение „В света на иновациите“ 

19:00 – 19:30 – „Стъклените фото плаки – прозорец към миналото“ 

Как се снима на стъкло? Как една технология от миналото постига изображения с високо качество и детайл? Как е изглеждал Русе в периода между двете световни войни? На тези въпроси ще ни отговори Йовчо Стоянов – управител на сдружение „РусчукБГ“. След това всеки желаещ може да наблюдава оригинални фотоплаки от преди 80-90 години. Събитието е подходящо за смесена публика. 

19:00-20:00 – „Магическо рисуване с вълшебен пясък“

Знаете ли, че стъклото се прави от пясък? А знаете ли че с пясък може да се рисува? Заедно с Бояна Костадинова – библиотекар специалист в РБЛК, ще приложим творческата техника оцветяване и рисуване с пясък. Ще се предизвикаме да направим картини и на научна тематика. Работилницата е подходяща за деца над 3 години, като е желателно най-малките да са с придружител. 

20:00-21:00 „С куфар, книга и компас“

Заедно със Севдалина Тодорова – библиотекар специалист в РБЛК, ще обиколим планетата за 1 час. Ще опознаем различни народи и култури от всички континенти. Ще се забавляваме и ще научим танци от далечни страни. Ще се опитаме да пишем на някои от най-екзотичните азбучни системи. Работилницата е подходяща за деца от 7 до 10 години.

Включете се и в нашата малка анкета и играйте за голяма Книга. Какво мислите за учените в навечерието на тяхната Нощ? [Попълнете тук]

Повече за Европейска нощ на учените 2022 можете да научите на https://fresher-researchersnight.bg/

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност