FRESHER – Европейска нощ на учените

FRESHER - Европейска нощ на учените

Идентификационен номер: H2020-MSCA-NIGHT-2020

Продължителност: 1 май, 2020 – 30 април, 2021

„Европейската нощ на учените“ е традиционно ежегодно събитие, което набира популярност дори извън страните на ЕС, и се стреми да повиши обществената информираност относно научните открития чрез разнообразни презентации и демонстрации.

Инициативата „Европейска нощ на учените“ 2020 – FRESHER е иновативен проект, финансиран от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, който се провежда за пета поредна година в над 300 града в Европа и по света.

Тази година в БГ инициативата участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна със специална програма в повече от 25 населени места, която ще продължи няколко месеца. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места. FRESHER е абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience.

Фокус на събитията от Нощта е темата за растителното здраве, обявено от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

През 2020 инициативите по Европейската нощ на учените се провеждат изцяло онлайн заради пандемичната обстановка в страната. Архив на събитията в Русе е достъпен на youtube канала на РТИК.